Nyt fra Økonomistyrelsen
Økonomistyrelsen - logo
27/06/2024

It-styring i staten

- Nyhedsbrev fra kontor for it-styring

Finansministeren udpeger nye medlemmer til Statens It-råd

Finansministeren har udpeget fire nye medlemmer til Statens It-råd, som fra 1. juni består af 14 medlemmer. Rådet, der har eksisteret siden 2011, risikovurderer statslige it-projekter og rådgiver om it-systemporteføljer, og byder nu velkommen til:
 
- Christian Poulsen, CEO i Københavns lufthavn
 
- Jesper Riis, Group CIO i DSV
 
- Kristina Skovdal, direktør i Koncern IT,
  Københavns Kommune
 
- Kristine Stenhuus, koncerndirektør i ATP/Udbetaling Danmark
 
Samtidig udtræder Mikkel Müller, som siden 2018 har medvirket til, at Statens It-råd har skabt forøget ledelsesfokus og stigende professionalisering af statens it-projekter og it-systemporteføljer.
 
Økonomistyrelsens direktør, Maria Schack Vindum, og Statens It-råds formand, Betina Hagerup, ser frem til at fortsætte med at styrke samarbejdet om rådgivning af de statslige myndigheder i et stadig mere komplekst it-landskab.
» Læs hele artiklen på oes.dk
 

Statens forenklede it-projektmodel lanceres på fredag 28. juni

Statens it-projektmodel bliver opdateret og forenklet. Modellen kan findes på Økonomistyrelsens hjemmeside fra på fredag.
 
Økonomistyrelsen har, i samarbejde med Statens It-råd og diverse statslige myndigheder, arbejdet på at opdatere og forenkle statens it-projektmodel. Fokus har været på at gøre modellen mere brugervenlig ved at reducere overlap imellem dokumenter og processer samt præcisere kravene. Større ændringer inkluderer fjernelsen af business case grundlaget som et obligatorisk styringsdokument, en omfattende forenkling af statens business case model, en forbedring af projektgrundlaget med mere information om gevinster og projektøkonomi, samt en konsolidering af vejledninger og støtteværktøjer til to overordnede vejledninger.
 
Den opdaterede it-projektmodel lanceres på Økonomistyrelsens hjemmeside på fredag den 28. juni. Fremadrettet skal alle projekter anvende den forenklede model. Projekter, der allerede er i gang med at bruge den tidligere model, kan fortsætte som hidtil, men der er også mulighed for at overgå til den nye model. Ønsker I at skifte til den opdaterede model, kan I finde den inde på Økonomistyrelsen hjemmeside.
 
De nuværende temavejledninger, støtteværktøjer og procesguides vil ved lanceringen blive fjernet fra Økonomistyrelsens hjemmeside. Det er muligt at kontakte Kontor for it-styring på it-styring@oes.dk for at få tilsendt en pakke efter lanceringen med de gamle temavejledninger, støtteværktøjer og procesguides til fremtidig brug. Den opdaterede model og skabeloner kan ved lancering findes her.
 
Økonomistyrelsen vil efter sommerferien invitere til et gå-hjem-møde om ændringerne. Det vil også altid være muligt at kontakte Kontor for it-styring i Økonomistyrelsen, hvis man har spørgsmål til ændringerne og ikrafttrædelsen. 
 

Statens It-råd gør status for 2023 på statens store it-projekter og –systemporteføljer

Statens It-råd har offentliggjort deres årlige statusrapport, der giver indsigt i fremdriften af statens store it-projekter og myndighedernes arbejde med it-systemporteføljer. Udgifterne til it er steget og forventes at fortsætte denne tendens, med årlige it-udgifter på ca. 12,7 mia. kr. og projekter til en samlet værdi af 15,8 mia. kr.
 

Flere grønne og færre gule trafiklys og røde trafiklys

For 2. halvår 2023 er der sket forbedringer med flere grønne trafiklys og færre gule og røde sammenlignet med 1. halvår. It-rådet ser positivt på, at nye projekter er blevet mere velafgrænsede, men understreger behovet for at bryde større projekter ned i mindre dele for bedre styring af tid og budget.
 

De vigtigste systemer viser fremgang – særligt for sikkerhedsparameteret

Rapporten viser fremgang i de vigtigste it-systemers tilstand, især hvad angår sikkerhed, men peger også på udfordringer med teknisk gæld og fald i interne tekniske ressourcer. It-rådet opfordrer myndighederne til at fokusere på vedligeholdelse af systemporteføljen og at tilpasse aktivitetsniveauet til deres kapacitet.
 

It-rådets hovedkonklusioner

It-rådet vurderer overordnet, at der er for mange store it-projekter i gang hos de statslige myndigheder, og at it-aktivitetsniveauet hos flere myndigheder er for højt ift. deres kapacitet. It-rådet bemærker endvidere, at myndighederne bør anvende en større del af deres it-budget på at vedligeholde it-systemerne. I forhold til de aktuelle udfordringer for it-styringen i staten opfordrer It-rådet myndigheder til:
 
1.       At ledelsen skal tage større ansvar for at sikre den rette balance mellem
          aktiviteter og kapacitet i it-styringen.
 
2.       At nedbringe deres tekniske gæld ved at bruge en større del af deres it-
          budget på at vedligeholde og udvikle den eksisterende systemportefølje
          gennem mindre delprojekter.
 
3.       At blive dygtigere til at bringe deres it-projekter succesfuldt i mål ved at
          have større opmærksomhed på at slanke nye it-projekter mest muligt.
» Læs artiklen på oes.dk
Du kan læse Statens It-råds statusrapport for 2023 her.
 

Statens It-råd afholdte gå-hjem-møde om teknisk gæld

Torsdag d. 30. maj afholdte Statens It-råd og sekretariatet et gå-hjem-møde om håndtering af teknisk gæld. Mødet var tilsigtet alle ansatte i statslige myndigheder, som enten beskæftiger sig med, eller har interesse for emnet.
 
Programmet indeholdte et oplæg fra Helge Pfeiffer, professor fra IT-universitetet, som gav sit besyv på, hvordan man skal forstå teknisk gæld som begreb inden for forskningsverdenen. Derudover holdte Nanna Skriver Dall, vicedirektør fra Styrelsen for It- og Læring og Jesper Kjær fra Forsvarsministeriets team for Digital Transformation og Styring oplæg om, hvordan de til dagligt går til arbejdet med teknisk gæld i deres organisationer.
 
Med cirka 160 deltagere, der deltog virtuelt og fysisk på Landgreven, er teknisk gæld et emne, som mange har en interesse i at blive klogere på. Statens It-råd og Økonomistyrelsen er stolte over, at kunne danne rammerne for en bred vidensdeling på tværs af staten.
 
Det næste gå-hjem-møde forventes at blive afholdt i november 2024.
 

Vil du løfte dine kompetencer inden for digitalisering og it?

Statens Digitaliseringsakademi udbyder en bred vifte af kurser i efteråret, som du har mulighed for at melde dig til, hvis ønsker at løfte dine kompetencer inden for digitalisering og it. De kommende kurser for efteråret, som du kan tilmelde dig er:
 
·         Agilitet i staten 18. – 20. november 2024
·         Dataforvaltning i staten 29. – 30. oktober 2024
·         Digital forretningsudvikling i staten 13. – 14. & 28. november 2024
·         Embedsmand i en digital offentlig sektor 6. – 7. november 2024
·         Statens informationssikkerhedsuddannelse 25. – 26. september &
          9. oktober 2024
·         Teknisk it-sikkerhed i staten 10. – 11. september 2024
·         Introduktion til digital arkitektur i staten 21. november 2024
·         Statens it-projektmodel 13. september & 21 november 2024
·         It-projektledelse i staten 28. oktober 2024 (7 kursusdage)
·         Masterclass i cyber- og informationssikkerhed 17. – 18. september
          2024
·         Masterclass for ledere – Agilitet i staten 24. – 25. oktober 2024
 
Du kan læse mere om de enkelte kurser her.

Kontaktoplysninger

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte kontor for it-styring på it-styring@oes.dk  
 
Såfremt du har spørgsmål eller vil i kontakt med Statens It-råd, er du velkommen til at kontakte It-rådet på kontakt@itraadet.dk